Bylinky 2
STEVIE SLADKÁ - Komplex látek obsažených ve stevii je asi 15-30x sladší než řepný cukr. Extrakt stevie sladké je cca 300x sladší než řepný cukr (10g odpovídá 3 Kg).Hlavní látka mající tuto vlastnost je steviosid, jenž je v suchých listech zastoupen z asi 8%. Dnes se již zkoumají (Akademi věd ČR) dokonce i její protinádorové účinky. Bíle kvetoucí světlomilná tropická rostlina. Cení se jí kvůli jejím léčivým účinkům a hlavně kvůli vysoké sladivosti. Stévie se používá především jako náhražka cukru, ale ve vyšší koncentraci může mít poněkud lékořicovou příchuť
ANANASOVÁ MÁTA - Hlavní složkou, kterou máta obsahuje je mentol, který vyvolává pocit chladu a znecitlivuje, čímž se ztrácejí nepříjemné pocity jako svědění, mírná bolestivost a podráždění. Při vnějším použití je tedy výborná jako odvar na výplachy při bolestech zubů a dásní, přičemž zpříjemňuje a čistí dech. Čerstvé mátové lístky je možno přidat do vody na koupel, protože má osvěžující účinky.
BAZALKA - Bazalka je bohatě větvící se bylina s mnoha listy, které vydávají aromatickou vůni. Silná vůně, která charakterizuje většinu rostlin čeledi hluchavkovitých vzniká v četných žlázkách listů. Mouchy tuto vůni nemají rády. V létě může stát rostlina venku, nejlépe poblíž místa, kde jíme, takže můžeme hned natrhat lístky na grilování nebo na saláty. Rostlina pěkně vypadá, má světlezelené listy, které se dají postupně trhat, a hodí se také k sušení.
ŽENŠEN PĚTILISTÝ - "Bylina nesmrtelnosti" má mnoho pozitivních účinků na lidský organismus. Kladně ovlivňuje trávení, imunitní systém, snižuje cholesterol, léčí nespavost, zlepšuje funkci jater a lednin, snižuje hladinu cukru v krvi atd. Účinky látek obsažených v jiaogulanu byly podrobeny vědeckým testům a bylo zjištěno mnoho prospěšných vlivů na lidský organismus.Je zařazován mezi tzv. antioxidanty, adaptogeny, antistresory nebo harmonizátory (příznivě ovlivňuje funkce celého organismu). Kladně ovlivňuje trávení, imunitní systém, snižuje cholesterol, léčí nespavost, zlepšuje funkci jater a ledvin, snižuje hladinu cukru v krvi.
VIETNAMSKÝ KORIANDR - Chuťovka pro milovníky asijských jídel. Jak napovídá název, tento druh tropického rdesna chutí připomíná koriandr s pikantní, štiplavou příchutí a je velmi často používaným kořením v Thajsku, Vietnamu, Kambodži a Laosu. Do pokrmů se přidává těsně před dovařením, neztratí tak kořeněnou chuť. Používá se k přípravě známé polévky "Laksa" (nudlová polévka s kokosovým mlékem), dušeného masa a ryb, čerstvých zeleninových salátů a závitků.